3 Perkara Ini Jangan Dilakukan Ketika Datang Haid !

Sebagaimana yang diketahui oleh kaum wanita, banyak perkara atau kelakuan yang mesti dielakkan ketika datang haid. Selalunya perkara mudahlah yang kaum wanita tak ambil kisahsangat sedangkan itu juga adalah berbahaya.

 

Perkonsian ini adalah perkara yang perlu dielakkan bagi kaum wanita yang datang haid.

 

_Jangan minum minum yang sejuk ketika datang haid, minum keras, minuman bergas dan juga jangan minum air kelapa ketika datang haid. Ingat juga, jangan melakukan aktiviti mencuci rambut dengan menggunakan pencuci rambut ataupun lebih senang difahami jangan buat rawatan terhadap rambut ketika datang haid, kerana pori kepala tengah terbuka saat haid dan boleh menyebabkan sakit kepala (terserang angin kepala), sangat berisiko ketika dalam keadaan ini.

 

jangan makan timun ketika datang haid, kerana getah yang ada pada timun boleh menyebabkan haid tersisa dibahagian rahim.

 

Jangan melakukan aktiviti yang lasak dan juga jangan mengangkat benda yang berat. Sangat bahaya jika benda yang berat terkena dibahagian perut, ia boleh menyebabkan muntah darah dan rahim juga boleh terluka.

 

Ini adalah perkongsian untuk kaum wanita. Walaupun perkongsian ini agak simple tapi ia sangat bermanfaat bagi kaum wanita, kerana buat masa sekarang ramai yang tak peduli dengan diri mereka ketika datang haid. Seakan mereka rasakan melakukan perkara ini tidak akan menyebabkan apa-apa yang bahaya bagi diri mereka.

 

Sebelum terjadi apa-apa lebih baik ambil langkah yang terbaik bagi kesihatan dalam diri. Menghindari itu adalah lebih baik daripada mengubati.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *