5 Tips Nak Tahu Pakaian Itu Berkualiti Atau Tidak

Pakaian yang mahal tidak semestinya baik atau berkualiti dan pakaian yang murah pula tetap ada yang berkualiti. Kebanyakkan orang bila beli pakaian,  mereka akan lihat  warna pakaian dan harga pakaian, kualiti pakaian kadang tidak diambil tahu, sedangkan kualiti pakaian itu adalah sangat penting dalam aspek pemakaian. Ada beberapa cara untuk mengenal sama ada barang itu berkualiti atau tidak. Ini salah satu cara untuk mengelakkan kerugian yang berlaku. Boleh cuba tips ini untuk menilai kualiti pakaian.

 

baca disini: Manfaat mandi pagi

1. Check kualiti kain cotton dengan cara meronyokkan kain itu. selepas kain telah dibasuh ronyok baju akan kelihatan dan tak hilang walaupun dah siap iron.

 

 

2. Cuba tarik sikit baju dibahagian jahitan tersambung. jika benang terlihat sangat maknanya jahitan dilakukan tidak sesuai dengan pakaian itu dan kualiti pakaian itu kurang baik.

 

 

3. Sebelum beli pakaian yang ada zip, check zip terlebih dahulu sebab kadang ada zip pakaian yang tidak baik, mudah tersekat-sekat dan cepat rosak.

 

 

4. Check bahagian butang baju dan seluar serta check juga dibahagian jahitan untuk butang masuk, butang baju dan seluar kebanyakkannya jahitan tidak memuaskan. Kadang jahitan dibahagian ini tidak tahan lama.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *