8 Tanda Ini Berlaku Dalam Badan Sekiranya Buah Pinggang Bermasalah

Buah pinggang adalah organ yang sangat penting dalam tubuh badan. Buah pinggang menyokong kesihatan tulang, mengimbangi elektrolit, stabilkan tekanan darah dan menambahkan/meningkatkan jumlah sel darah merah dalam tubuh badan.

 

Dengan pentingnya organ ini, seharusnya kita perlu menjaga daripada teramcam ataupun kehilangan orang yang penting ini. Kenali tanda yang membawa buah pinggang bermasalah.

 

1. Perubahan pada air kencing

Warna air kecing akan berubah seperti warna yang gelap, kurang kerap membuang air kencing dan buang air kecil dalam jumlah yang sedikit. Tekanan semasa kencing juga salah satu masalah.

2. Sesak nasfas

Masalah ini sering dikaitkan dengan masalah buah pinggang. Disebabkan oleh toksin yang terkumpul dalam paru-paru, mengakibatkan kurangnya jumlah sel darah merah dalam badan.

 

3. Pembengkakan

Dalam kes fungsi ginjal yang lemah, gagal untuk menghapuskan cecair berlebihan dalam badan dan dengan itu masalah akan membawa kepada pembengkakan pada muka dan tubuh badan serta sendi.

 

4. Rasa logam pada mulut

Pembentukan sisa dalam darah mengubah rasa makanan dan menyebabkan nafas berbau. Selera makan yang tidak baik dan perubahan yang teruk dalam beberapa makanan menunjukkan kerosakan buah pinggang.

 

5. Sakit Bahagian ginjal

Kesakitan yang terasa pada bahagian ginjal menunjukkan batu ginjal atau saluran kencing bermasalah kerana jangkitan.

 

6. Konsentrasi teruk dan pening

Kegagalan buah pinggang yang teruk, membawa kepada saliran oxigen ke otak, dan ini mengakibatkan masalah ingatan, dan sering terasa pening.

 

7. Ruam kulit

Kegagalan buah pinggang juga membawa kepada pengumpulan sisa, menyebabkan kegatan pada kulit dan ruam kulit.

 

8. Keletihan

Buah pinggang yang sihat menghasilkan hormon yang dikenali sebagai EPO (erythropoietin), yang meningkatkan bilangan sel darah merah, yang membawa oksigen yang diperlukan. Sekiranya bilangan sel darah merah menurun, ia menyebabkan keletihan, dan masalah otak dan otot. Tanda-tanda ini juga boleh dikaitkan dengan anemia yang teruk.

 

Kesimpulannya, buah pingang harus dijaga dengan sebaiknya, ambil makanan yang sihat dan yang boleh membantu kesihatan buah pinggang ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *