Adakah Aktiviti Beriadah Pada Waktu Malam Berbahaya? Doktor Ini Jelaskan Mengenai Fakta Tersebut!

Bilakah kali terakhir anda melakukan aktiviti riadah seperti bersukan atau apa-apa jenis aktiviti yang mengeluarkan peluh? Jika baru sahaja, tahniah saya ucapkan. Kalau dah lama tinggal, maka anda kena mula balik aktiviti tersebut.

Kebiasaannya, untuk orang bekerja seperti saya juga, aktiviti tersebut akan bermula selepas waktu bekerja (lebih baik selepas maghrib supaya tak terlepas). Hal ini kerana, seperti anda saya juga jenis yang malas nak hadap traffic jam, so lebih baik lepak kat ofis dulu, pastu maghrib sekali. Then, lepas traffic jam dah reda barulah kita gerak ke tempat riadah. Selalunya saya akan lakukan aktiviti jogging, kalau tak futsal, kalau tak badminton, bergantung dengan permainan yang telah ditetapkan untuk hari tersebut.

Soalan cepumas, adakah aktiviti beriadah pada waktu malam berbahaya? Kononnya dari segi kesihatan? Kita nak pergi beriadah nak sihatkan badan pun diorang kata bahaya. So macam mana ni?

Melalui akaun twitter Dr Beni Isman Bin Rusani @DrBeniRusani, seorang pakar kardiologi di Institut Jantung Negara (IJN) menerangkan bahawa ianya tiada masalah untuk tubuh badan anda. Jom tengok gambar di bawah.

 

Dah, pasni takda alasan anda untuk skip daripada beriadah ya. Yang penting, amalkan gaya hidup sihat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *