Bank Negara Merungkai Kebenaran Mengapa Rakyat Malaysia Tidak Mampu Untuk Membeli Rumah!

“Harga rumah yang meningkat telah menambah beban dan menjadi keluhan kepada rakyat Malaysia yang sedang bergelut dengan kos sara hidup sejak cukai barang dan perkhidmatan bermula dua tahun yang lalu, dan ketika kerajaan menghilangkan subsidi pada barang-barang harian termasuk petrol dan gula,” laporan itu dibacakan.

 

Berdasarkan penemuan BNM, terdapat kekurangan unit perumahan mampu milik di negara ini – 960,000 unit tepat. Bank pusat meramalkan bahawa jurang yang membimbangkan antara permintaan dan bekalan akan meluaskan dan kekurangan perumahan yang mampu dimiliki akan meningkat kepada satu juta unit menjelang 2020.

 

“Ini adalah isu yang tidak mempunyai pendapatan dan rumah yang terlalu mahal,” kata Gabenor BNM Datuk Muhammad Ibrahim pada Ogos.

 

Semasa Persidangan Akauntan Sektor Awam di 2017 pada bulan Ogos, Datuk Muhammad dilaporkan berkata bahawa apa yang dikatakan sebagai “perumahan yang berkonsepkan mampu milik”, akan tetapi sebenarnya, tidak dapat dibeli.

 

“Malah Bank Dunia telah mencirikan rumah kita sebagai tidak mahal,” katanya dipetik oleh Bloomberg.

 

Menurut Datuk Muhammad lagi, hanya 35% rumah baru yang berada di pasaran berada pada harga yang sangat berpatutan.

 

Tambahnya lagi, dia tidak menafikan dakwaan bahawa lebih sukar untuk mendapatkan pinjaman perumahan yang diluluskan untuk pengguna

Johari memetik laporan BNM yang menyatakan bahawa kelulusan pinjaman perumahan keseluruhan kekal tinggi pada 74.2%, dengan bank meluluskan sejumlah RM22.3 bilion pembiayaan rumah kepada 90,137 peminjam.

Kenyataannya datang kerana terdapat tuduhan yang berterusan bahawa langkah BNM untuk mengetatkan peraturan pinjaman pada tahun-tahun kebelakangan ini memberi kesan negatif terhadap pengguna. Terdapat juga tuntutan bahawa peraturan yang dikuatkuasakan membawa kepada pengguna yang dinafikan akses kepada kewangan yang akan membolehkan mereka memiliki rumah mereka sendiri.

“Walaupun akses kepada pembiayaan bukan halangan, kenaikan harga perumahan di atas dan di luar kemampuan rakyat seolah-olah menjadi isu utama yang dihadapi oleh pemilikan rumah, terutamanya berkenaan dengan perumahan yang mampu dimiliki,” kata Johari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *