Hukum Tahan kentut Ketika Solat. Lihat Jawapan Ringkas Ustaz Azhar Idrus[Video]

Apakah hukum tahan kentut ketika solat…Dalam solat sebenarnya banyak ujian bagi kita yang belum mengetahui. Salah satu ujian ketika mana kita melakukan solat adalah perut kita terasa sakit dan kita terpaksa menahan sakit perut serta menahan daripada angin terkeluar.

 

Perkongsian kali ini adalah berkaitan dengan hukum menahan kentut ketika solat.

 

Satu soalan telah diajukan daripada jemaah masjid kepada ustaz Azhar Idrus ketika waktu ceramah ustaz Azhar Idrus. Soalan jemaah masjid adalah berkaitan hukum menahan kentut ketika solat. lihat jawapan ustaz Azhar Idrus yang ringkas dan sangat dipahami.

 

Ujian ketika solat

 

Terdapat enam perkara yang ingin dilakukan ketika kita solat iaitu, kecing, berak, makan, minum, tidur dan juga bersentubuh menurut ulama fekah.

 

Menurut pandangan, Jika rasa lapar sebaiknya makan dahulu, kemudian barulah melakukan solat untuk menghilangkan rasa tidak khusuk dalam solat itu.

Siapa yang rasa sangat mengantuk dan boleh membatalkan solat yang dikerjakan. Siapa yang rasa sakit kecing atau berak cuba tahan jika boleh. Jika sampai tidak mengingati Allah maka batalkan solat itu.

 

 

Hukum nak kentut

 

Bila terasa nak kentut ketika dalam solat, kalau boleh tahan, maka tahanlah. Tapi jika sampai anda rasa tidak khusuk dalam solat itu, boleh keluar dari solat dan tunaikan hajat tersebut dahulu.

 

Video jawapan daripada Azhar Idrus

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *