Ini Kegunaan Bahagian aTas Buah Nanas Yang Ramai Tidak Tahu.

Buah nanas adalah buah yang lazat bagi yang meminatinya. Kegunaan buah nanas boleh dicampurkan dalam masakan bagi melazatkan lagi masakan tersebut. Buah nanas juga boleh dimakan terus dalam keadaan yang masa. Namun ramai yang tidak tahu kegunaan bahagian atas buah nanas dimana tiap kali memotong buah nanas, bahagian atas akan dibuang.

 

Setiap kali memotong buah nanas bahagian atas akan dibuang ini kerana bahagian atas buah nanas tiada isi. Kepentingan bahagian atas buah nanas juga adalah bagi menyegarkan lagi buah tersebut daripada cepat buruk dan lembik. Ini sebab setiap kali kita membeli buah nanas, bahagian atas tidak akan dipotong dahulu. Bahagian atas nanas juga sangat penting untuk kita tidak perlu membeli berulang-ulang lagi. Cuba buat cara ini:

 

 

Ini satu perkongsian pentingnya bahagian atas buah nanas yang ramai tidak tahu.

 

Pertama sekali, sesudah potong bahagian atas nanas. Masukkan kayu pencungkil gigi dibahagian atas nanas yang terpotong tadi agar bahagian atas nanas tidak tenggelam apabila diletakkan diatas permukaan air. Pastikan air itu dalam bekar yang sesuai seperti botol mangkuk dan bekas-bekas yang sesuai untuk penanaman buah nanas. Pastikan juga air ditukar setiap hari.

 

 

 

Apabila bahagian akar mula tumbuh. Alihkan kep pasu bunga dan pastikan ia menerima cahaya matahari dan air siraman.

 

 

 

Selepas ini tinggal tunggu nanas matang dan membuahkan hasil.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *