Inilah Zikir Fatimah Yang Diajarkan Oleh Rasulullah S.A.W, Amalan Untuk Redakan Kepenatan Wanita Urus Rumah Tangga

Tidak dinafikan lagi, hari ini ramai isteri atau kaum wanita yang mengeluh kepenatan untuk menguruskan rumah atau tugas-tugas yang sepatutnya mereka lakukan. Mereka ini terutamanya yang bergelar ibu bukan saja mengurus rumah tangga, malah turut bekerja mencari rezeki. Memang sangat memenatkan, lagi-lagi mereka yang berkerja dan balik rumah terpaksa lagi berkerja sekali dan ada pula sampai kemalam bagi menguruskan rumah.

 

Antara cara kebiasaan wanita meredakan kepenatan ini dengan cara berehat, bercuti dan juga ke spa untuk rawatan tubuh. Hakikatnya dalam Islam sendiri telah tersedia penawar kepenatan ini iaitu melalui amalan Zikir atau Tasbih Fatimah yang diajarkan sendiri oleh Rasululullah s.a.w kepada puterinya Saidatina Fatimah r.a.

 

Dalam hadis yang diriwayatkan oleh Muslim, satu hari puteri Rasulullah s.a.w, Saidatina Fatimah r.a mengadu kepada suaminya, Saidina Ali bin Abu Talib r.a tentang tangannya berasa sakit dan keletihan kerana terlalu banyak kerja rumah yang perlu dilakukannya.

 

Saidatina Fatimah kemudian datang menemui ayahandanya baginda Rasulullah s.a.w untuk meminta seorang pembantu. Akan tetapi dia tidak berjaya menemui Rasulullah s.a.w dan hanya bertemu dengan Saidatina Aisyah iaitu isteri kepada Rasulullah s.a.w.

 

Kemudian Saidatina Fatimah meninggalkan permintaannya kepada Saidatina Aisyah untuk disampaikan kepada Rasulullah s.a.w. Apabila Rasulullah s.a.w tiba di rumah, Saidatina Aisyah pun memberitahu Baginda tentang permintaan puterinya.

 

Lalu Baginda telah pergi menemui puteri serta menantunya yang ketika itu telah berbaring di tempat tidur. Keduanya mahu berganjak bangun ingin menghampiri baginda akan tetapi Rasulullah s.a.w meminta mereka tetap di tempat mereka  baring.

 

Lalu baginda bersabda; “Mahukah kamu berdua aku ajarkan sesuatu yang lebih baik daripada apa yang kamu berdua minta? Ketika kalian berbaring hendak tidur, maka bacalah takbir (Allahu Akbar) 34 kali, tasbih (Subhanallah) 33 kali dan tahmid (Alhamdulillah) 33 kali. Sesungguhnya yang demikian itu lebih baik bagi kalian daripada seorang pembantu.” (HR. Muslim, no: 4906)

 

Maka disaran kepada ibu-ibu atau kaum wanita yang berasa penat setelah melakukan tugas-tugas harian supaya mengamalkan Zikir/Tasbih Fatimah r.a ini setiap malam sebelum melelapkan mata.

 

ZIKIR/ TASBIH FATIMAH

Allahu Akbar – 34 kali
Subhanallah – 33 kali
Alhamdulillah – 33 kali

 

Dalam pada masa itu sentiasalah didiklah hati untuk ikhlas melakukan semua tanggungjawab agar tidak merasakan ia sebagai bebanan yang memenatkan.

 

Semoga perkongsian kali ini bermanfaat kepada kaum wanita khususnya kepada yang bergelar isteri atau ibu-ibu. Buatlah kerja dengan hati yang terbuka dan sentiasalah amalkan zikir,tasbih fatimah bagi kesenangan diri sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *