Kebaikan dan Khasiat Buah Naga

Kebaikan dan Khasiat Buah Naga

 

Untuk pengetahuan anda, buah naga berasal daripada negara Amerika Latin dan tersebar ke Israel, Australia, China, Sri Lanka dan akhirnya ke Asia Tengara. Permintaan buah naga semakin meningkat kerana buah ini mempunyai 101 khasiat dan kebaikan. Buah naga juga terkenal kerana mengandungi Anti oksidan yang sangat tinggi.

 

Selain daripada mempunyai anti oksidan yang tinggi, mengandungi zat-zat yang bagus untuk tubuh badan kita, disini, admin nak kongsikan sedikt sebanyak Kebaikan dan Khasiat Buah Naga.

 

Kebaikan dan Khasiat Buah Naga

 

1) Mengandungi kandungan zat yang tinggi

Zat –zat yang terdapat dalam buah naga semamangnya baik utuk kesihatan seperti vitamin B1, B2, B3, vitamin C, rendah gula, kalsium, betakaroten, fosfor dan lycopene.

 

2) Mengurangkan kadar kolestrol dalam darah 

Buah naga dapat membantu mengurangkan kadar kolestrol dalam darah disamping dapat melancarkan peredaran darah dalam jantung.

 

3) Rendah lemak

Buah naga juga terkenal kerana  biji mengandungi redah lemak.

 

4) Melambatkan proses penuaan.

Disebabkan buah naga mengandungi kandungan antioksidan yang tinggi, ia dapat mengeluarkan toksin-toksin dalam badan sehingga mampu melambatkan proses penuaan.

 

5) Merawat kulit.

Bagi mereka yang mempunyai masalah kulit seperti banyak parut ataupun kesan jerwat dengan mengambil isi dan kulit buah naga dan dikisar bersama. Hasil kisaran isi dan kulit buah naga boleh dijadikan “masker”. Buah naga boleh merawat kuit kerana buah ini mempunyai kandingan vitamin C yang tinggi.

6) Meningkatkan sistem imunisasi badan.

Disebabkan buah naga mengandungi banyak  vitamin C di dalamnya, ia dapat meningkatkan imunisasi dalam badan kita.

 

7) Menurunkan kadar gula.

Kajian memnujukkan  bahawa buah naga dapat menurunkan kadar glukosa  dalam darah. Oleh sebab itu, buah ini sangat bagus untuk dimakan oleh pesaki yang menghidap  penyakit diabetis.

8) Melancarkan sistem pencernaan.

Buah buahan yang mengandungi serat yang tinggi amat bagus untuk sistem pencernaan. Oleh sebab itu, bagi mereka yang mempunyai masalah sembelit dinasihatkan untuk memakan buah naga. Kandungan betakaroten dalm buah naga juga dapat membaiki penglihatan.

 

9) Menambah nafsu makan.

Bagi mereka yangsakit dan kurang selera makan, anda bolehlah mencuba buah naga. Vitamin B1 dan B2 yang terkandung dalam buah naga dapat membantu menaikkan lagi selera makan seseorang.

 

Sekian dan terima kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *