Lakukan Ini Jika Tiba-tiba Terima Panggilan Menyatakan Anda Ada Kesalahan Jenayah Berat

Lakukan Ini Jika Tiba-tiba Terima Panggilan Menyatakan Anda Ada Kesalahan Jenayah Berat

Zaman sekarang ni, macam-macam orang boleh buat untuk mendapatkan duit. Begitu jugalah dengan taktik terbaru penjenayah ini. Di mana mereka membuat panggilan epada anda dan menyatakan anda ada kesalahn jenayah.

 

Seorang pengguna Facebook, Farah Shuhada berkongsi saat apabila ayah beliau mendapat panggilan palsu ini. Berikut adalah penulisan beliau.

======

assalamualaikum, kisahnya;

pagi td abah saya telah terima satu panggilan telefon drpd balai polis di Penang (sedangkan abah tak pernah ada urusan di Penang) dan dituduh telah terlibat dlm satu kejadian langgar lari disana dan pada masa yg sama kereta tersebut membawa dadah.

so, kat sini abah saya dituduh dua kesalahan;
1) langgar lari
2) membawa dadah

pergh berat bak hang kesalahan kedua tu. ketaq lutut dengaq.

pegawai yg call tu baca nama full siap no ic abah. alamat beta tak sure 😅 tp pegawai tu siap baca jumlah aset abah dlm bank.

mula2 abah panic juga sbb yela undang2 kan kalau kita tak salah tp tak blh buktikan tetap kena hukum. tp lama kelamaan pegawai tu makin pelik. dah lah mintak bankin ikat jamin rm30k kalau nk lepas. kalau tak nk byr ikat jamin, waran tangkap akan dikeluarkan dan dlm masa 5jam diorg akn sampai rumah drpd Penang utk tangkap abah masuk lokap 😱

1st) pegawai palsu tu tak bg abah letak call. even abh ckp nk bersiap g bank pun dia tak bg abah letak call. kena keep oncall. dan dia tak bg abah pergi mandi bersiap 😅 pegawai palsu tu ckp ni urusan penting jgn bazir masa.

2nd) pegawai palsu tu tak bg abah buat report polis. pegawai palsu tu ckp kes ni masih dlm siasatan so jgn buat report dkt mana2 balai lagi 😆

3rd) masa abah oncall dgn pegawai palsu tu, mama yg ada sebelah abah tanya something dkt abh. pegawai palsu yg tiba2 dgr suara mama tu terus marah abah supaya jgn cerita apa2 dkt mama atau org lain;
“kalau cerita dkt isteri atau org lain nanti dgn isteri awak kena reman sekali”-kata pegawai palsu tersebut 🌚

4th) pegawai palsu tu suruh abh g bank terus utk bankin ikat jamin. tp nombor akaun pegawai palsu tu akn bg bila abh dah jejak kaki dlm bank dlu 🤔

okayy. abh pun drive keluar drpd rumah sambil beroncall dgn pegawai palsu tersebut. sweet kan. tapi last2 abah belot, abah direct pegi IPD Selayang.

masa tgh buat report, org tu keep call abah. last2 abah angkt bg pegawai sbnr depan abh tu bercakap. dan2 lps tu org tu hantar msg tak puas hati dkt abh.

alhamdulillah benda dah settle. report dah dibuat. polis pun dah confirmkan benda tu scam. cuma risau kalau diorg betul2 tau alamat rumah. hm

pesanan; jgn cemas kalau dpt call mcm ni. yela siapa tak cemas kalau kena tuduh nak2 pasal dadah. blh ketali gantung tu. tambah pulak kita ni org awm biasa je. panic tu Tuhan je yg tahu.

doakan kami sekeluarga baik2 insyaAllah.

======

 

Kesimpulannya, berhat-hati jika mendapat panggilan sebegini.

 

admin

leave a comment

Create Account



Log In Your Account