Misteri 2 Tong Gas Di Asrama Tahfiz…..

Selepas siasatan dilakukan oleh pasukan bomba dan peyelamat, mereka mendapati kebakaran bakaran dipusat tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah di Jalan Keramat Ujung bukanlah berpunca daripada litas pintas. ini diumumkan oleh pengarah pasukan bomba dan penyelamat, Khirudin Drahman.

Hasil siasatan mendapati keadan litar elektrik pada suis utama dalam keadan baik. Siasatan dijalankan oleh Unit Forensik dan Suruhanjaya Tenaga.

Menurutnya, jika punca kebakaran adalah disebabkan ltar pintas, kotak fius akan ‘tendang’ dan mengambil masa lebih kurang setengah jam untuk apir menjadi marak sebelum merebak. Siasatanmendapati bahawa cara api merebak dalam bangunan adalah pelik selain kadar api merebak yang sangat pantas dan besar.
Saksi kejadian (mangsa yang terselamat) berkata, kebakaran bermula diluar bahagian pintu asrama menyebabkan mereka terperangkap selain api yang marak dan merebak dengan pantas.
Menurut Khirudin Drahman,, pihaknya kini akan melakukan siasatan terperinci kerana Khirudn percaya mungkin terdapat unsur lain dari luar bangunan yang menyebabkan kebakaran tersebut berlaku.
Fakta kejadian:
  • 21 pelajar terkorban
  • 2 guru terkorban (warden pusat tahfiz)
  • Kejadian berlaku pada 5.15 pagi, Khamis

One thought on “Misteri 2 Tong Gas Di Asrama Tahfiz…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *