Motorsikal ‘feel’ Kurang Power, Ini Cara Tambahkan Kuasa Motor 4 Lejang.

Image result for blok motor
1.Tukar Block
Tukar block kepada block yang lebih besar. Ini bermakna cc anda kan naik berbanding block asal. Semakin besar piston, makin tinggi kuasa yang dihasilkan. Namun tukar blok sahaja tidak akan menambahkan kuasa jika tidak mempunyai campuran minyak petrolĀ  dan udara yang betul.
Image result for karburator2. Tukar Karburator
Jika mengikut perkiraan, anda boleh menggunakan saiz karburator separuh daripada saiz blok anda. Contohnya jika blok anda berukuran 60, carilah karb berukuran 30mm
Image result for ekzos
3. Ekzos
Bila blok dah tukar, maknanya gas pressure yang dikeluarkan dah tak sama. Ini menyebabkan anda memerlukan ekzos yang sesuai bagi pelepasan gas dalam blok dengan sempurna.
Image result for cdi
4. CDI
CDI berfungsi untuk melindungi enjin daripada over rem. Cut off dalam CDI memanjangkan hayat enjin. Namun jika anda seorang yang obses dengan kelajuan,menukar CDI merupakan satu langkah mudah untuk menambahkan kelajuan.
Sekiranya anda merancang untuk menambah kelajuan, adalah lebih baik anda mempertingkatkan sistem brek untuk keselamatan anda. Harus diingat, menukar blok, ekzos juga boleh disaman. Jika anda telah mengira risiko ini, teruskanlah niat anda pada masa yang sama, jangan menyusahkan orang lain dengan bunyi/kelajuan anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *