Semakan Egtukar Pertukaran Guru Januari 2018 Online

Semakan Egtukar Pertukaran Guru Januari 2018 Online

Semakan Egtukar pertukaran guru Januari 2018 Online merupakan musim yang meriah bagi guru-guru yang memohon untuk berpindah ke tempat bertugas yang baru. Permohonan yang boleh dibuat sebanyak satu kali setahun ini juga menjadi satu medan harapan bagi pasangan PJJ.

Semakan Egtukar Pertukaran Guru Januari 2018 Online

Guru-guru yang telah memohon untuk membuat pertukaran, bolehlah membuat semakan egtukar pertukaran guru Januari 2018 online di laman web ini ;

Semakan Pertukaran Guru Januari 2018

Tarikh Permohonan Egtukar Pertukaran Guru :

Bermula pada tahun 2017, guru-guru hanya boleh memohon sekali sahaja untuk Egtukar. Permohonan hendaklah dibuat secara online iaitu pada 1 Februari 2017 sehingga 25 Mac 2017.

Selepas tarikh tersebut, tidak ada lagi permohonan egtukar akan diterima.

Bagi sekolah menengah, permohonan akan diproses sebanyak dua kali iaitu pada 1 Jun 2017 dan 1 Januari 2018

Bagi sekolah rendah, permohonan akan diproses sebanyak 3 kali setahun iaitu pada 1 Jun 2017, 1 Oktober 2017 dan 1 Januari 2018.

 

Para guru diminta untuk merancang pertukaran sebaiknya untuk mengelakkan kesulitan di kemudian hari.

Alasan Paling Popular Pertukaran Guru :

Permohoan Egtukar memerlukan anda mengemukakan alasan yang munasabah untuk membuat perpindahan. Berikut merupakan alasan paling popular yang sering digunakan oleh para guru :

  1. Ikut pasangan suami/isteri. Alasan yang kukuh.
  2. Menjaga orangtua. Alasan yang kukuh.
  3. Faktor keselamatan. Diugut orang kampung kerana mungkin cubaan membawa budaya positif yang baru kadang-kadang menjadi keselamatan anda terancam. Alasan ini boleh digunakan.
  4. Mahukan suasana baru. Berpuluh tahun ditempat yang samam tentulah membuatkan anda bersa bosan.
  5. Sambung belajar. Boleh menjadi alasan yang kuat.
  6. Tak ajar subjek major. Impian untuk mengajar subjek major boleh dilaksanakan dengan membuat kelas tambahan kepada murid kesayangan anda.
  7. Jaga rumah. Rumah warisan keluarga yang tidak berpenghuni tentu membuatkan anda berasa sedih kerana terdapat nostalgia yang ada didalam rumah tersebut.
  8. Stres. Memerlukan tempat yang baru kerana stres. Setiap tempat ada stresnya, berpindah kerana stres boleh menjadi alasan yang kukuh sekiranya anda dapat menyusun ayat dengan baik.
  9. Tidak serasi dengan budaya setempat. Walaupunguru telah dilatih untuk masuk kedalam masyarakat, masih terdapat segelintir guru yang tidak dapat menyesuaikan diri dengan masyarakat setempat.
  10. Cari jodoh. Alasan ini sering digunakan oleh guru bujang. Namun alasan ini masih belum kuat untuk pertukaran guru.

Walaupun anda mengemukakan alasan beserta dengan ayat yang kuat tidak menentukan anda akan berjaya dengane egtukar.

Semakan Egtukar Pertukaran Guru Januari 2018 Online

kami mendoakan agar guru yang memohon untuk membuat pertukaran berjaya dengan jayanya. Sekiranya sebaliknya, positifkan diri anda dan cuba lagi pada tahun akan datang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *