Susulan Kes ‘Dobi Muslim’, Ini Pendapat Dari Orang Cina Sendiri Mengenai Isu Tersebut…

Baru-baru ini viral mengenai isu premis dobi yang hanya membenarkan dan menerima pelanggan yang beragama Islam sahaja untuk menggunakan perkhidmatan dobi layan diri itu atas faktor ‘menjaga kesucian’.

 

Tidak lama kemudian, ketua Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan menjelaskan bahawa dasar mengadakan premis yang khas untuk orang Islam sahaja tidak perlu diperbesarkan.

 

Setelah tular mengenai premis tersebut, terdapat banyak kritikan negatif mengenai premis tersebut terutamanya orang-orang yang tidak beragama Islam.

 

Sementara itu, lelaki beragama Cina ini tampil dengan membuat thread di twitter dia memberi pendapat mengenai perihal tersebut. Jom baca dengan lebih teliti pendapat dia mengenai konsep ‘dobi Islam’ ini.

==================================================================================

Sumber: twitter @adrianlimcheeen

 

Ada betulnya pendapat dia tu. Kedai dobi berlambak, ko boleh pilih mana satu. Sebagai rakyat Malaysia yang berbilang kaum dan mengamalkan agama dan kepercayaan masing-masing, kita hendaklah saling hormati antara satu sama lain selagi benda tu tidak menyentuh isu sensitiviti sesebuah kaum/agama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *