[Video] Pemandu Grab Rakam Aksi Gadis Bertudung Beromen Dalam Kereta..

Sebelum tu, admin nak kongsikan sedikit tips ketika naik uber atau grab..

1. Rider uber n grab digalakkan duduk belakang (bergantung pada drivers). Banyak driver tak selesa rider duduk depan sebab rasa seperti orang perhatikan.

2. Jangan ajak driver borak (driver nak focus memandu sebab takut salah masuk simpang). Bagi salam dah cukup.

3. Sediakan duit kecil. Sebab ramai sangat bagi duit besar. Susah driver nak bagi baki nanti.

4. Kalau boleh jangan makan dalam kereta. Nanti rider lepas ni komplen kereta bau.

5. Just bagitau rider jika nak kuatkan atau kurangkan aircong. Request bagus2 yee. Driver tak marah kalau anda minta kuatkan aircond.

6. Radio; Jangan gatal tangan tukar siaran. Kalau trip anda bawah 10km, duduk diam & dengar saja. Kalau jauh, anda boleh minta driver tukar. Jangan buat macam naik kereta sendiri yee.

7. Mabuk: sediakan plastik atau bagitau driver kalau anda nak muntah.

 

8. Ping: Pastikan anda dah dekat tempat yang anda ping sebelum request. Sebab driver tak suka tunggu lama.

9. Bila driver tanya nama dan destinasi. Dia sebenarnya nak confirmkan detail sama dengan dalam apps tu. Simple

10. Grabshare: anda memang dah tahu akan share trip tu dengan rider lain. So anda boleh nak marah2 dekat driver tu.

11. Cancelation: Jangan cancel last minit ataupun driver dah jalan. Kesian tau driver nak cari makan.

12. Driver Cancelation; antara sebab driver cancel ping sebab
A.  Anda lambat
B. Driver lama menunggu
C. Pickup terlalu jauh contohnya 5km. 20 minit

13. Rating, jangan suka rating driver terlalu rendah kerap sangat.Tolonglah driver sebab dorang pun susah dan nak cari makan. Bila rating dah rendah sangat, driver akan kena suspend.

14. Jangan hempas pintu kereta Grab/Uber.

15. Tertinggal barang : Jika anda tertinggal barang dalam kereta usahakan ambil sendiri dari driver tu. Kalau driver tu tolong hantarkan, ringan-ringankanlah tangan memberi duit minyak.

16. Teknik guna apps; guna apps tu, tengok kereta driver pusing-pusing dalam apps cari anda, anda nampak driver sesat, call lah untuk guide dia.

17. Jangan suka sangat underestimate driver ni. Kebanyakan driver partimer mempunyai kerjaya profesional seperti engineer, akauntan, arkitek, pengurus, exec. Mereka just nak income lebih atau boring kat rumah.

18. Dalam apps ada fungsi notes/nota. Tulis dalam tu “saya di entrance COACH” contoh. Sebab mall besar susah nak jumpa rider. Pintu masuk banyak.

19. Jangan beromen dalam kereta. Tengok video kat bawah ni yee.

 

HArap dapat membantu yee

Sumber: Media tular

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *